Kış Şartlarında Sürüş Güvenliğiyle İlgili Tavsiyeler

Kış Şartlarında Sürüş Güvenliğiyle İlgili Tavsiyeler
Aracınıza uygun lastik ebadını bulun
Lastik Ara
Fiyat listesine göz atın
Fiyat Listesi
Size en yakın hizmet noktasını bulun
Bayiler

Kış Şartlarında Sürüş Güvenliğiyle İlgili Tavsiyeler

 

Arabanızdan tüm döküntüleri toplayın.

Direksiyon başına geçmeden önce, ön camlar, pencereler, arabanın üstü ve yanlarındaki bütün kar ve buzu temizlemeniz gerekir – evet, hepsini! Arabanın içine duman dolmasını engellemek için, egzoz borunuzu tıkayan buzları da temizlemeyi unutmayın.

Yokuşlarda arabayı düşük viteste kullanın.

Düşük vites, yokuşta daha iyi çekiş gücü sağlar. Kış şartlarında, çekişi mümkün olduğunca artırmak ve kayma ihtimalini en aza indirmek için, hızınızı ve vitesinizi ayarlayın. Dolayısıyla, karda veya buzda asla hız sabitleyici kullanmayın.

Arabayı yavaş kullanın ve daha fazla fren mesafesi bırakın.

Kar lastiğiniz olduğunda bile, aracınızın durması için, kuru hava şartlarına kıyasla daha fazla mesafe gerekebilir. Temel kural, karda veya buzda, kuru bir yoldan üç kat daha fazla fren mesafesi bırakmaktır. Aşırı hızlı giderseniz, bunu yapmakta zorlanabilirsiniz. Mecbur değilseniz - özellikle de yokuştayken- durmayın. Tamamen durmuş bir arabayı hareket ettirmek, saplanma riskinizi artırır.

Mecbur değilseniz, araba kullanmayın.

Karda araba kullanmanız gerekmiyorsa, kullanmayın. Çünkü karda araba kullanmak tehlikelidir. Ancak başka seçeneğiniz yoksa, dikkatinizi yoldan ayırmayın ve beklenmedik tehlikelere hazır olun. Hava durumunu da kontrol edin. Karşılaşmanız muhtemel olan şartları bilirseniz, ona göre hazırlık yapabilirsiniz.

Gizli buzlanmaya dikkat edin.

Gizli buz, su birikintisi gibi görünebilir ama değildir. Buzdur. Ve kontrolünüzü kaybetmenize sebep olabilir. Unutmayın, bir yol kaygan görünüyorsa, muhtemelen gerçekten öyledir. Yavaş gidin ve gizli buz olabilecek yerlerden, direksiyonu hafifçe çevirerek veya frene yavaşça basarak geçin.

Araba savrulduğunda veya kaydığında, kurtulmak için ne yapmanız gerektiğini bilin.

Kayan ön tekerlek de olsa arka tekerlek de, aşağıdaki adımları izleyerek aracınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz:

  • Ayağınızı pedaldan çekin. Ne gaz ne de frene basmak bir kayma sırasında size yardım edebilir. Tersine, durumu kötüleştirebilir.
  • Direksiyonu gitmek istediğiniz yöne doğru yavaşça çevirin. Genelde, araba kaydığında, direksiyonu "kaymanın yönünde" çevirmeniz tavsiye edilir ama gerçekten böyle bir durumla karşılaştığınızda bu kadar dikkatli düşünecek vaktiniz olmayabilir.
  • Araç tekrar çekmeye başladığında, hafifçe gaza veya frene basın. Bu noktada yapmanız gerekenler, ön veya arka tekerleğin kaymasına göre değişir. Ön tekerlek kayıyorsa, hafifçe frene basarak, aracı tekrar kontrol altına alabilirsiniz. Arka tekerlek kayıyorsa, yavaşça gaza basmanız gerekir.

Aracın tamamen kaydığı durumlarda da aynı yöntemler uygulanır. Ayağınızı pedaldan çekip, direksiyonu gitmek istediğiniz yöne doğru çevirin.