Patlak Yol Alabilen Lastikler: Nasıl Çalışırlar?

Patlak Yol Alabilen Lastikler: Nasıl Çalışırlar?
Aracınıza uygun lastik ebadını bulun
Lastik Ara
Fiyat listesine göz atın
Fiyat Listesi
Size en yakın hizmet noktasını bulun
Bayiler

İlk kez 1980'lerin ortalarında ortaya çıkmalarına rağmen, patlak yol alabilen lastikler (RFT) şu anda her zamankinden daha popülerler.

Artık bazı otomobil üreticilerinin bu lastikleri yeni araçlarında standart hale getirmesiyle birlikte, daha fazla tüketici, patlak yol alabilen lastikler, bu lastiklerin avantajları ve sürüşü nasıl etkiledikleri konusunda sorular sormaya başlıyor.

Patlak Yol Alabilen Lastik Nedir?

Patlak yol alabilen lastikler, patladıktan sonra bir tamirciye veya lastiğinizi değiştirebileceğiniz güvenli bir yere ulaşacak kadar yol alabileceğiniz lastiklerdir.

Ancak, bu lastiklerle sınırsız bir süre de gidemezsiniz. Patlak yol alabilen lastiklerinizle ne kadar hızlı veya ne mesafeye kadar gidebileceğinizi, üreticinin belirttiği özellikleri kontrol edin. Bridgestone (RFT) patlak yol alabilen lastikler, basıncını kısmen veya tamamen kaybettikten sonra bile, 80 km hızla en az 80 km boyunca yol almanızı sağlar.

Patlak Yol Alabilen Lastikler Nasıl Çalışır?

Temel olarak, iki tür patlak yol alabilen lastik sistemi bulunur: kendi kendini taşıyan sistem ve destek kuşağı sistemi. Çoğu kendi kendini taşıyan patlak yol alabilen lastik (RFT) sisteminde, lastiklerde güçlendirilmiş yapıya sahip yanaklar bulunmaktadır ve bunlar bir basınç kaybı durumunda aracı desteklemeye devam ederler. Bu yapı, basınç kaybından sonra, üretici tarafından belirlenen hız ve mesafeye kadar aracın yol almaya devam etmesine imkan verir.

Destek kuşaklı patlak yol alabilen lastik sisteminde ise, basınç kaybı durumunda aracın ağırlığını desteklemeye yarayan sert kauçuktan veya başka bir maddeden yapılmış bir kuşak bulunur.

"Patlak" olduklarında bile çalışmaya devam ettikleri için, tüm patlak yol alabilen lastikler, hangi sistem tipinde olduğundan bağımsız olarak, sadece Lastik Basınç Kontrol Sistemi (TPMS) bulunan araçlarda kullanılabilirler. TPMS, lastiklerinizden biri basınç kaybına uğrar uğramaz size uyarı verir. TPMS olmazsa, havası inmiş bir lastikle gittiğinizi bilemeyebilirsiniz.

Patlak Yol Alabilen Lastiklerin Faydaları

Lastiğinizi tehlikeli veya rahatsız edici şartlarda değiştirmeniz gerekmez. Bu, belki de patlak yol alabilen lastiklerin en büyük faydası ve en başta tasarlanmalarının da sebebidir. Konvansiyonel lastikleri kullanırken, lastik patladığında hemen bulunduğu yerde değiştirmeniz veya aracınızı çektirmeniz gerekir.

Bir delinme durumunda, patlak yol alabilen lastikler konvansiyonel lastiklere göre daha dengelidirler. İçlerinde hiç hava kalmadığında dahi aracınıza destek verecek şekilde üretildikleri için, patlak yol alabilen lastikler, hava basıncının tamamen kaybı halinde konvansiyonel lastiklere kıyasla aracınızı daha iyi kontrol edebilmenize imkan verir.

Tüketiciler, bir araçta aradıkları özellikler listesinin başlarında güvenliği saymaya devam ettikçe, patlak yol alabilen lastiklerin daha da popüler olması beklenmektedir. Patlak yol alabilen lastikler, TPMS gibi birbirine bağlı teknolojilerle birlikte iyi çalıştığından, bu özelliğin, yeni üretilen araçlarda bir istisna olmaktan çıkıp norm haline gelmesi sadece bir zaman meselesidir.